I am LOVE from creativemag.ro
Art Journaling

Ce este art journaling-ul?

art journal from creativemag.ro
whimsy girl art journal from creativemag.ro

Despre art journaling nu se cunosc prea multe in Romania. Am dat un search pe google si n-am gasit deloc rezultate in limba romana. Am inclus in cautare cat mai multe cuvinte in limba romana pentru a primi rezultatele in consecinta, insa nici un rezultat. Mi-am dat seama ca multa lume nu intelege prea mult din ce postez pe pagina mea de Facebook. Acesta este probabil primul blog care abordeaza art journaling-ul in Romania? Se prea poate, asa ca daca te-am facut curios citeste mai departe.

I am LOVE from creativemag.ro
I am LOVE

Dar ce este un art journal?

Ce contine pana la urma un art journal? Cred ca am tinut nenumarate jurnale din adolescenta pana acum cativa ani, jurnale fizice, nu bloguri online. Jurnale in care scriam vrute si nevrute. Cred ca nu sunt singura. Daca nu ati avut un jurnal, sigur ati scris cel putin o data in asa numitul oracol. Daca nu stiti ce-i ala oracol se prea poate sa va fi nascut cu mult dupa anii 80, cand acesta a disparut. Sau poate cine stie, mai exista si acum? Sunt curioasa, dar nu cred ca adolescentii de astazi mai scriu fizic altceva decat obligatoriile teme pentru acasa.

Am inceput sa scriu jurnale pe la varsta de 14 ani si-mi aduc si acum aminte cand si in ce caiet am scris pentru prima data, si culmea, imi amintesc si despre ce am scris!! Tare as vrea sa mai am acel jurnal, cred ca m-as amuza si m-as redescoperii. As reintalni copilul din mine.

Cand am dat peste jurnalele online n-am inteles prea bine ce este si nici ce scop are, insa ulterior am ajuns sa ma indragostesc de aceasta activitate, journalingul. La inceput mi se parea fara sens, cum cel mai probabil vi se pare si voua daca e prima oara cand auziti de asa ceva. Insa daca va place sa desenati, sa pictati si sa scrieti, iar apoi sa ‘asamblati’ totul intr-un jurnal, atunci s-ar putea sa va placa sa construiti un art journal. Un art journal este un jurnal in care imbini creativitatea cu imagini si cuvinte, in care dai frau imaginatiei si te exprimi liber. Art journalingul poate fi considerat si o terapie a sufletului, o cale de eliberare a stresului si a anxietatii, o metoda de exprimare a sinelui. Jurnalele au diverse tipuri de hartie, de diferite grosimi, in functie de ce mediu ai de gand sa folosesti in jurnal. De exemplu, daca folosesti mai mult desenele acuarela, atunci vei avea nevoie de o hartie superioara, cu o grosime de cel putin 200 gr/m. Daca insa intentionezi sa folosesti mai mult creioane colorate, atunci poti sa alegi un jurnal cu foi mai subtiri. Exista diverse tehnici de tratare a hartiei, asa ca la inceput este bine sa incerci cu ce ai la indemana, mai ales ca unele jurnale cu hartie peste 200gr/m nu sunt tocmai ieftine.

cute little girl from creativemag.ro

Fara reguli, fara limite.

Partea cea mai interesanta este ca art journalingul nu are reguli. Nu exista nici o restrictie referitoare la cum sa incepi, cum sa termini, ce sa desenezi sau ce sa scrii. Rezultatul final este intotdeauna spontan, neasteptat. Poti incepe cu o idee in minte iar pe masura ce adaugi culori si forme, sa te gandesti la cu totul altceva si sa tranformi radical lucrarea. Mi s-a intamplat de multe ori sa nu-mi placa ce-a iesit la un moment dat si sa acopar cu grund (gesso in limba engleza) pentru a putea apoi sa lucrez iar pe pagina respectiva.

Nu cautati perfectiunea

Cand ma apuc sa desenez, nu stiu niciodata ce-o sa iasa. Nu stau sa planuiesc ceva in lux de amanunte, pur si simplu desenez. Si nu de multe ori iese ceva care nu e perfect, dar tocmai pentru ca nu e perfect este frumos. Puteti gasi multe schite, desene, portrete, etc. care nu sunt perfecte si nici nu trebuie sa fie.  In esenta, art journalingul inseamna exprimare prin desen si cuvinte, iar uneori se mai intampla sa fii trist, suparat, frustrat, manios, speriat,etc…atunci se intampla sa desenezi cele mai abstracte linii si forme si se poate sa iasa chiar mai frumoase ca cele bine gandite. Totul e sa pui mana pe hartie si sa desenezi. Mai jos este un desen uscat (fara apa) in creioane colorate acuarelabile (watercolor crayons).

just draw a face from creativemag.ro
just draw a face – creioane colorate  acuarelabile

Iata unul din primele mele desene/schite, in stilul whimsy, un stil de desen/schita cu trasaturi usor exagerate, fantastice, fiind diferit de caricatura. De obicei, subiectul este de sex feminin, are ochii mari, gatul lung si subtire, buzele exagerate si nasul mult mai mic decat unul real. Aceste linii generale sunt insa particularizate de la artist la artist, fiecare are propriul stil, iar voi va trebui sa-l gasiti pe al vostru prin practica. Ce daca a iesit ceva care nu seamana deloc cu ce aveati in minte in timp ce desenati? Fiti atenti la ce ati gresit, studiati rezultatul si corectati erorile. Luati-o de la capat.

a gorgeous face from creativemag.ro
O schita in lucru

Nimic nu este intamplator. Daca ai ajuns pe aceasta pagina si ai citit pana la capat, probabil ca o parte din tine vrea sa puna mana pe creion, sa ia tuburile de acrilice din dulap sau sa foloseasca in sfarsit setul ala de acuarele pe care l-a cumparat acum ceva vreme si nu l-a folosit niciodata. Indrazneste!

Daca vrei sa vezi mai multe desene, viziteaza boardul meu de pe PINTEREST, locul unde postez aproape zilnic ceva nou sau trage cu ochiul si la celelalte boarduri. 😉

Pe curand,
Cristina-Gabriela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hello creative soul!
Learn to draw whimsical faces with ease and develop your own style!