Art Journaling

Hrană pentru suflet

Probabil că pentru majoritatea celor care aud pentru prima dată de art journaling această activitate pare lipsită de sens. Oare ce înțelegi prin mâzgălirea – frumoasă, ce-i drept – a unor pagini în toate culorile și în toate felurile posibile? Până la urmă pare ceva atât de ușor de făcut, atât de simplu de realizat. Dar în esență nu gradul de dificultate contează și nici rezultatul, ci procesul în sine. În timpul procesului lași gândurile deoparte și mintea să se odihnească. Este felul tău unic prin care iți hrănești sufletul. E un fel de yoga sau de meditație, doar așternute pe hârtie. Art journaling-ul înseamnă să-ți exprimi trăirile într-un jurnal care e numai al tău (dacă alegi sa fie doar al tău) în care-ți lași creativitatea să zburde și uneori așterni gânduri, în care desenezi sau pictezi fără să te preocupe rezultatul final. S-ar putea să începi cu o idee și pe drum să-ți dai seama că de fapt vroiai sa desenezi sau să pictezi cu totul altceva. Și e OK, pentru că întotdeauna există următoarea pagină sau….cutia cu gesso (grund). Poți imediat să aplici gesso sau acrilic negru și să o iei de la capăt.

(în poză, una dintre paginile create de mine din primul meu art journal)Hrană pentru suflet - o pasăre pe-o pagină din primul meu art journal - bird love - By Cristina Parus

Multă lume se teme să scrie într-un jurnal. Se tem că ar putea fi citit de cineva cândva. Dar temerile acestea sunt de cele mai multe ori nefondate, și fie că alegi să-ți așterni gândurile pe hârtie sau în format electronic, va exista întotdeauna o mică șansă ca ele să fie citite. Iar dacă sunt citite, de te ne temem? Să nu fim judecați? Să nu fim catalogați? Lumea oricum judecă și este critică orice ai face, pentru că suntem diferiți și avem credințe diferite, concepții diferite despre viață și principii diferite. Depinde de gradul nostru de înțelegere să-i acceptăm pe cei din jurul nostru și să conștientizăm că suntem cu toții diferiți, iar asta e minunat.

(în poză, o pagină dintr-o agendă cu pagini subțiri peste care am desenat și pictat o fată)

Hrană pentru suflet - o pagină dintr-o agendă - by Cristina Parus

Mulți nu știu că să ții un art journal este extrem de benefic pentru sănătatea mintală, că este hrană pentru suflet. Sufletul are și el nevoie de hrană, nu doar corpul fizic. Un astfel de jurnal poate chiar trata depresia. Sunt multe articole pe internet care abordează acest subiect delicat. Un art journal te poate ajuta și să te eliberezi de sentimente negative fără a te simți vinovat pentru ceea ce simți. Te poate ajuta să înțelegi unde ești, pe ce drum te afli și încotro te îndrepți. Este un mod minunat de a te exprima prin intermediul artei. Nu te preocupa prea mult de rezultat, lasă-te încântat de procesul de creație!

 

Pe curand,

Cristina

One thought on “Hrană pentru suflet

  1. I agree with you when you say that art journaling is beneficial to mental health. I cannot overemphasize the fact that art journaling is essential to a creative soul. In more ways than one, my art journal pages serve as fodder for future art projects which I plan to carry out on other substrates.

    Keep those art journaling posts coming!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hello creative soul!
Learn to draw whimsical faces with ease and develop your own style!